Installation

Kom igång

Här följer instruktioner för hur du aktiverar ditt bredband via fiber.

Innan du startar

  • Är bredbandet inkopplat? När fibern är ansluten behöver tjänsten beställas och kopplas in från oss eller i portalen för stadsnätet. Kontakta oss så fixar vi det och det tar oftast bara några minuter. 
  • Har du fått din trådlösa router? Routern kan hämtas hos oss alternativt levereras i samband med beställd heminstallation.

Vad behövs?

Det går att använda bredbandet utan en router om du har en kabelansluten enhet. Vill du liksom de flesta använda flera datorer eller trådlösa enheter krävs en router.

Plats för inkopplingen

Du gör inkopplingen där ditt bredbandsuttag finns i bostaden. Det går att dra en nätverkskabel på upp till 50 meter om du vill ha routern placerad på annan plats.

Ditt bredbandsuttag kan se olika ut beroende på hur du bor och när fibern installerades. I många lägenheter finns endast ett enkelt nätverksuttag på väggen medan det i villor och vissa lägenheter sitter en tjänstedelare.

Har du en tjänstedelare så är det flera uttag i den och Internettjänsten levereras på en specifik port. Detta är olika på olika typer av tjänstedelare men porten ska vara märkt Internet eller Bredband. Tyvärr har det visat sig att klistermärket som ska visa vilken port som hör till internet/bredbandet ibland sitter lite snett, så räkna även portarna på tjänstedelaren för att säkerställa att det är rätt port.

Inkoppling av router

Om du har en egen router som inte är konfigurerad måste du följa routerns instruktioner för att ställa in den först.
Detta gäller en förkonfigurerad router som vi förberett för din anslutning.

  •  Anslut kabeln till routern. Var noga med att inte blanda ihop strömkablarna från någon annan enhet då det kan vara olika spänning vilket kan skada utrustningen.
  •  Anslut ena änden av den medföljande nätverkskabeln i ditt bredbandsuttag (se ovan) och den andra änden i din routers uttag för WAN/Internet.
  • Vänta några minuter så att routern hinner starta ordentligt och få en IP-adress.
  • Anslut en dator till routern med kabel eller trådlöst nätverk.
    Trådlösa nätverkets namn och lösenord hittar du på dokument från oss eller på undersidan av din router.
    Tänk på att lösenordet är skiftlägeskänsligt, så det är viktigt att det blir rätt med gemener och versaler.

Nu ska du kunna surfa via ditt bredband.

Anslut dina enheter med nätverkskabel

Stationära datorer och annan utrustning kan ofta anslutas med nätverkskabel, till skillnad från mobila enheter som nästan uteslutande ansluts trådlöst.

En nätverkskabel kopplas mellan enheten och ett LAN-uttagen på din router. Nästan alltid finns fyra LAN-uttag och det spelar ingen roll vilket du väljer.

Anslut dina enheter trådlöst

För att kunna surfa trådlöst måste du aktivera och ställa in din dators, surfplattas eller mobiltelefons trådlösa anslutning. Se först till att den trådlösa funktionen på din enhet är påslagen. Om du har en bärbar dator finns det ibland en knapp som du ska trycka på, kontrollera i manualen till din dator om du är osäker.

Om du har en router från oss ska du ha fått ett dokument med nätverksnamn och lösenord, men oftast står det även på en etikett på undersidan av routern.
Nätverksnamnet på routrar från oss slutar oftast på ForssBredband.se och har några unika tecken i början för att skilja det åt från eventuella närliggande grannars routrar.

Felsökning av bredband som inte fungerar

Klicka här för att komma till felsökning av bredbandet

Om Forss Bredband

Forss Bredband är en del av Forss Webservice AB som är ett serviceinriktat IT-företag från Katrineholm.

Vår styrka ligger i att vi är en helhetsleverantör inom IT-området som satsar på en personlig service och support.
Som kund hos oss kan du förvänta dig en personlig service och support ingen annan leverantör kan erbjuda.
Dessutom har vi inga långa telefonköer om du behöver hjälp med ditt bredband eller din IT-miljö.