Wifi

Förbättra trådlöst nätverk (WiFi)

Klicka här för att komma till felsökning av hastighet

Inget är bättre än sin svagaste länk, som fiber, router, kablar, enheter och radiosignal.

För maximal hastighet bör man köra kabel mellan alla enheter. Nu ser dock verkligheten inte alltid ut så och flera enheter saknar möjlighet till kabelanslutning.

Det finns flera sätt att förbättra trådlöst nätverk (WiFi). Här berättar vi om dem och du får gärna kontakta oss för att få personlig rådgivning.

1) Räckviddsförlängare (range extender)

Räckvidssförlängare wifi

Detta är kanske det enklaste sättet att själv förlänga sitt trådlösa nätverk. Vi rekommenderar starkt att du har en bra router innan du inhandlar en räckviddsförlängare.

En räckviddsförlängare tar emot signalen och sänder den vidare, vilket gör att du kan sätta den t.ex. mellan de enheter du vill ansluta och routern. Konfigurationen är oftast enkel.

Kontakta oss för att köpa en räckviddsförlängare.

2) Starkare trådlös router

 

Extra stark router

Det går att sätta en starkare trådlös router. Det finns trådlösa konsumentroutrar i prisklass från ett par hundralappar till några tusenlappar och det är stor skillnad i prestanda och antenntekniken på dem.

De routrar vi lånar ut till kunder är bra routrar, många gånger avsevärt snabbare än vad våra konkurrenter lånar ut. Men de har tyvärr ingen extra lång räckvidd.

Vi rekommenderar gärna en router om du vill köpa en istället för att låna från oss.

3) Accesspunkt som ansluts med kabel i routern

Trådlös accesspunkt

Det går att sätta en trådlös accesspunkt, en trådlös sändare utan routingfunktion (man ska nämligen inte ha dubbla routrar) som ansluts med en nätverkskabel till ena nätverksporten (LAN) i routern.

Detta är att rekommendera om din bostad har flera våningar eller långa avstånd, så att du får en sändare på varje våning.

Fördelen är att man får full kapacitet från lokala nätverket fram till accesspunkten och mindre risk för störningar än med en räckviddsförlängare. Nackdelen är att man måste dra en nätverkskabel mellan routern och accesspunkten.

4) Accesspunkt ansluten via elnätsadapter

El näts adapter

Samma lösning som ovan men med skillnaden att elnätet används för att transportera nätverkssignalen mellan router och accesspunkt istället för att ha en nätverkskabel.

Detta ställer dock höga krav på att elnätet är välkopplat och eluttagen som används bör vara på samma fas. Denna lösning funkar för vissa och funkar inte alls för andra.

5) USB-nätverkskort med starkare antenn som följer standarden 802.11ac

USB nätverkskort

Ett ytterligare alternativ till att förbättra WiFi för en bärbar eller stationär dator är att sätta i en USB-sticka med större och starkare antenn.

Då kan en dator som saknar trådlöst nätverk, har klent trådlöst nätverk eller inte följer senaste standarden få bättre förutsättningar.

På en stationär dator är det sällan några problem med en större antenn men på en bärbar dator som flyttas runt mycket kan det vara opraktiskt.

6) Avancerade användare: Byte av kanal

 

Om det finns störningar på kanalen din trådlösa router använder kan det hjälpa att byta kanal. Detta är för mer avancerade användare och kan i bästa fall ge bättre stabilitet och räckvidd.

Det är olika kanaler på 2.4 GHz och 5 GHz-banden. Använd en speciell programvara i din dator Androidenhet för att undersöka om du ser några trådlösa nätverk på samma kanal som ditt eget.

Forss Bredband är en del av Forss Webservice AB som är ett serviceinriktat IT-företag från Katrineholm.

Vår styrka ligger i att vi är en helhetsleverantör inom IT-området som satsar på en personlig service och support.
Som kund hos oss kan du förvänta dig en personlig service och support ingen annan leverantör kan erbjuda.
Dessutom har vi inga långa telefonköer om du behöver hjälp med ditt bredband eller din IT-miljö.