Hastighet

Hastighet på bredband

Vi får många frågor om hastigheten på bredbandet och kommer här att reda ut hur det fungerar med bredband via fiber.

Tyvärr har många för höga förväntningar på hastigheten vilket gör att man lätt blir besviken. Din hastighet påverkas av många olika faktorer. Inget är bättre än den svagaste länken i anslutningen. Dessa faktorer finns både i ditt hem som ofta går att påverka men även i stadsnätet som är svårt att göra något åt för dig som kund.

Kolla din egen hastighet

Du kan enkelt kontrollera din bredbandshastighet på Bredbandskollen.seDär finns också en komplett guide som Post- och Telestyrelsen (PTS) har tagit fram över vad som kan påverka din hastighet negativt.

De vanliga tjänsterna vi erbjuder är delade kapacitetstjänster i stadsnäten.
Läs mer här om vad det innebär med upp till-hastighet på delade kapacitetstjänster

Tänk på att hastigheten som testet visar kan vara 80-90 % av din faktiska hastighet. Anledningen till detta är att det skickas kontrolltrafik för att din anslutning ska fungera ordentligt. Normalt sett handlar det om 10-20 % av all trafik, vilket gör att hastighetstest och nedladdningsrutor kan vara missvisande.

Olika avsnitt

Guiden är indelad i tre olika delar som ska följas i ordning för att systematiskt mäta och felsöka utifrån och in i nätet.

1) Hastighet på bredbandstjänsten
2) Hastighet på lokala nätverket med kabel
3) Lokala nätverkets trådlösa hastighet (WiFi)

Hus fiber

1) Hastighet på bredbandstjänsten

Vald hastighet på bredbandstjänsten

Maximal teoretisk hastighet begränsas av vilken tjänst du abonnerar på, alltså vilken hastighet du valt.

Det avgör gränsen för den högsta överföringshastigheten du kan ha in till stadsnätet. Men hastigheten kan även påverkas av andra faktorer.

Hur snabbt bredband kan jag få?

De flesta bostäder som ansluts idag får gigabitutrustning som i teorin klarar maximalt 1 000 Mbit/s medan bostäder som anslutits för några år sedan har utrustning med maximalt 100 Mbit/s. Detta är teoretiska hastigheter och det kan förekomma förluster på i alla fall ca 20 % eller mer utan att det är onormalt.

Vägen mellan din bostad och in till stadsnätets huvudnoder måste också klara av den kapaciteten för att du ska kunna få ut den.

Har du TV eller telefoni via fiber?

Om du har andra tjänster via bredbandet, t.ex. TV eller telefoni, ska dessa kablar kopplas ur helt vid felsökning av bredbandshastighet. Det beror på att de också drar kraft från anslutningen till din bostad.

TV är det som kan påverka mest och hur mycket beror på vad det är för teknik mellan din bostad och stadsnätet. Som nämndes ovan kan utrustningen ha stöd för maximalt 100 Mbit/s vilket gör att en TV-tjänst via fiber kan ta upp hälften av kapaciteten som annars ska vara till bredbandet.

Anslutning direkt i bredbandsuttaget

Felsökning 1

För att se hur bredbandstjänsten presterar måste du testköra din enhet direkt i bredbandsuttaget. Det är bara dit fram själva bredbandstjänsten levereras (resten handlar om lokala nätverket vilket vi berättar mer om nedan).

Antingen är det ett fristående nätverksuttag i din lägenhet eller så är det en tjänstedelare (även kallad switch eller CPE). Om det är en tjänstedelare sitter den ofta på väggen där fibern kommer in. En av portarna är avsedd för Internet/bredband och ska vara märkt Internet.

Anslut en dator direkt till bredbandsuttaget och gör en mätning med Bredbandskollen.se Gör gärna mätningen vid några olika tillfällen för att utesluta eventuella tillfälliga problem.

I ditt lokala nätverk ska du inte kunna få högre hastigheter än vad som uppmäts här.

Om du får en dålig hastighet, testa med en annan dator och en annan nätverkskabel. Gamla eller skadade kablar kan orsaka hastighetsförluster och instabilitet.

En dator med låg prestanda, hög belastning, virus eller gamla drivrutiner kan ofta begränsa hastigheten mot Internet. Det är därför viktigt att du kan testa med en annan dator för att utesluta att det är problemet.

Hjälper inte detta är du välkommen att kontakta vår support för vidare hjälp.

2) Hastighet på lokala nätverket med kabel

Felsökning 2

Nu är vi på utrustningen som inte avser själva bredbandstjänsten och stadsnätet, alltså routern, ditt nätverk och dina egna enheter.

Den utrustningen är helt utanför stadsnätets ansvar men vi guidar dig vidare hur du kan felsöka den.
Här ska du inte kunna få högre hastighet än vad du fick direkt i bredbandsuttaget.

Test av routern via kabel (ej trådlöst)

Det första som brukar anslutas i bredbandsuttaget är en router.

Koppla in routern (se kom igång-hjälpen om du vill veta hur du ska göra) och anslut en dator till ena nätverksuttaget i routern. Routern har normalt sett fyra nätverksuttag för lokala nätverket och det spelar ingen roll vilken du väljer.

Gör nu en ny mätning med Bredbandskollen.se OBS! Mätningen måste göras med nätverkskabel. Som vi nämnde inledningsvis är inget bättre än sin svagaste länk och vi kommer till mätning av trådlös prestanda längre fram. Gör gärna mätningen vid några olika tillfällen för att utesluta eventuella tillfälliga problem.

Om du får en dålig hastighet, testa med en annan dator och en annan nätverkskabel. Gamla eller skadade kablar kan orsaka hastighetsförluster och instabilitet.
Om det fortfarande inte hjälper verkar det som att routern är boven i dina prestandaproblem.

Har du en gammal router är det vanligt att de inte klarar högre hastigheter. Portarna kan t.ex. vara 100 Mbit/s-portar istället för gigabit-portar (1 000 Mbit/s). Precis som med datorer har en router både processor och minne, där en mer kraftfull router har möjlighet att överföra högre hastigheter än en enklare router.

Vi kan hjälpa dig att testa routern i vår verkstad om du kommer in med den till oss alternativt att du lånar en bra router från oss.
Klicka här för att läsa om hur du kan låna en bra router från oss

 

3) Lokala nätverkets trådlösa hastighet(WiFi)

Felsökning 2

 

Som vi nämnde inledningsvis är inget bättre än sin svagaste länk. Detta avser i allra högsta grad trådlösa anslutningar som är den största utmaningen. Det är omöjligt att på förhand säga hur bra ett trådlöst nätverk kommer att fungera i en specifik bostad och vi kan tyvärr inte lämna några garantier på det, men vi hjälper dig gärna att förstå hur det fungerar och ge dig råd på hur du kan förbättra förutsättningarna.

Beroende på ditt val av hastighet kan det vara svårt eller rentav omöjligt att komma upp i maximal hastighet via trådlöst nätverk. Det är självfallet enklare med 10 Mbit/s än med 1 000 Mbit/s.

En förutsättning är att du har en modern och kraftfull router med stöd för senaste standarden. Precis som med datorer har en router både processor och minne, där en mer kraftfull router har möjlighet att överföra högre hastigheter än en enklare router.

Förklaring av olika standarder

Trådlöst nätverk är en djungel när det gäller olika standarder (ex. 802.11ac och 802.11n), frekvensband (5 GHz respektive 2.4 GHz), hastighet, räckvidd och störningar.

För att kunna ha en chans till att få bra hastigheter måste både enheten du ansluter med och routern klara av modern trådlös teknik med hög överföringskapacitet. Den senaste tekniken heter 802.11ac och benämns ofta som AC. Den agerar på frekvensbandet 5 GHz. Standarden började rullas ut på marknaden under 2012 men det tog 1-2 år innan det började bli standard i bättre enheter. Ofta har en mobiltelefon eller surfplatta en antenn och möjlighet till en ström (kallad AC600 eller AC750) med en maximal hastighet av 433 Mbit/s. AC1200-1300 har stöd för dubbla strömmar och 867 Mbit/s. AC1600-1900 har stöd för trippla strömmar och 1 300 Mbit/s.

Dubbla och trippla strömmar ser vi i t.ex. bärbara datorer även om det finns några handhållna enheter som också har stöd för dubbla strömmar.
Det finns ännu snabbare standarder också. Alla hastigheter här avser 5 GHz-bandet och är teoretiska maxhastigheter.

Exempelvis en iPhone 5s har inte stöd för mer än gamla standarden 802.11n medan en iPhone 6 har stöd för 802.11ac. Likadant är det för många andra mobiltelefonmodeller, flaggskeppsmodellerna började få stödet kring årsskiftet 2014/2015.

 

Mätning med Bredbandskollen

När du gör din mätning av trådlösa nätverkets hastighet med Bredbandskollen.se bör du göra den med en bra modern bärbar dator med stöd för AC-standarden på trådlöst nätverk och på ett kort avstånd på bara någon meter med fri sikt till routern. Det är viktigt att du väljer 5 GHz-bandet för mätningen, det gamla 2.4 GHz-bandet har inte stöd för högre hastigheter. Testa om möjligt med en annan modern bärbar dator för att se om det är skillnad.

Tyvärr hamnar sällan bredbandsuttaget på den centrala plats i din bostad där förutsättningarna är som bäst, utan det hamnar där det är enklast att dra in det. Testa gärna att flytta på routern med hjälp av en längre nätverkskabel för att se om placeringen gör skillnad. Att ha routern instängd, vid elektronisk utrustning m.m. kan begränsa trådlösa signalen markant.

Det finns även Bredbandskollen-appar till iPhone/iPad och Android att ladda ned, men en bra modern dator har oftast både bättre antenner och fler samtidiga dataöverföringsströmmar som möjliggör högre hastigheter än vad mobiltelefoner och surfplattor har.

Att få ut maximal hastighet på bredbandet med alla typer av enheter kan alltså vara praktiskt omöjligt beroende på förutsättningarna.

Sämre hastighet på längre avstånd

Hastigheten på ett trådlöst nätverk är beroende av avståndet mellan enheterna, antennerna på enheterna, störningar i radiosignalerna och fysiska hinder på vägen.
En armerad betongvägg, en murstock eller en kaklad vägg gör att det är svårt för signalerna att ta sig igenom.
Men det kan lika gärna vara en gipsvägg eller en glasruta. Ju fler hinder och längre avstånd, desto sämre kapacitet för trådlösa nätverket.

Störningar på radiosignalen kan komma från andra enheter med trådlöst nätverk eller utrustning som använder närliggande frekvensband.

Klicka här för att läsa om hur du kan förbättra trådlös räckvidd, stabilitet och hastighet

Avancerat: Gå på djupet med hastighetsmätningar med hjälp av TPTEST

Om du fortfarande har låg hastighet efter att ha följt våra råd här samt åtgärdsplanen på Bredbandskollen.se är du välkommen du kontakta vår support. Då behöver vi tre testresultat från programmet TPTEST gjorda under olika tidpunkter på dygnet. Dessa ska göras i rapportläge med TPTEST 5.

Om Forss Bredband

Forss Bredband är en del av Forss Webservice AB som är ett serviceinriktat IT-företag från Katrineholm.

Vår styrka ligger i att vi är en helhetsleverantör inom IT-området som satsar på en personlig service och support.
Som kund hos oss kan du förvänta dig en personlig service och support ingen annan leverantör kan erbjuda.
Dessutom har vi inga långa telefonköer om du behöver hjälp med ditt bredband eller din IT-miljö.